Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je (bijna) alle antwoorden op jouw vragen!

 • 1. Hoe werkt het? Kan ik vrijblijvend een (digitaal) voorbeeld zien?

  Ja, bij alle collectie kaarten online staan voorbeelden van de voor- en achterkant. In de editor kan je je eigen teksten en namen invullen om een persoonlijk voorbeeld te bekijken.

  Het is mogelijk om bestaande ontwerpen door ons aan te laten passen in kleur en lettertype. Liever een ander formaat, kaarten samenvoegen of de druk wijzigen ? Sla je kaartje online op en Whatsapp ons op +31 (0)6 51 72 59 73 of stuur een mailtje naar info@festikaart.nl.

  Nieuwe ideeën? Leuk! Staan we altijd voor open. Maar maatwerk gaat altijd op offerte basis. 

 • 2. Kan ik een proefdruk krijgen?

  Ja, je kan op de website van iedere collectie kaart zelf een digitale proef maken. Wil je dit exemplaar graag fysiek thuis ontvangen? Dat kan in de meeste gevallen*. Sla het kaartje dan eerst op, om vervolgens in het bestelsysteem 1 exemplaar/proefdruk te bestellen. Het kaartje wordt altijd gedrukt op een papiersoort naar keuze, in print. Indien er een letterpress foliedruk op de kaart hoort, wordt deze weergegeven als imitatie en wordt er een los staaltje van de echte kleur foliedruk toegevoegd. Tip: bestel indien mogelijk altijd een proefdruk, de kosten van één proefdruk krijg je namelijk retour wanneer je de definitieve bestelling bij ons plaatst.

  * Niet álle kaartjes worden standaard als proef gedrukt. Voor proefdrukken in letterpress foliedruk en letterpress met inkt (dus óók de velours kaartjes) zijn de opstartkosten onevenredig hoog, reken op zo’n starttarief van €250. Dit komt doordat we meerdere drukplaten moeten laten maken voor 1 exemplaar, de inkt moet worden gemengd, de pers ingesteld en voor de aanleg hebben we al circa 20 kaarten nodig. Dit zijn exact dezelfde stappen als wanneer we 100 kaartjes voor je moeten drukken, dezelfde stempels, dezelfde manuren. We raden hierbij daarom aan om een digitale proef te maken en/of losse staaltjes te bestellen. Wil je perse een fysieke proefdruk ontvangen van jouw letterpress- of foliekaart dan kan dit alleen tegen het minimale opstarttarief.

 • 3. Hoe moet ik bestellen?

  Je kan op de site eenvoudig de kaarten bestellen, maar ook voortijdig maken en opslaan. Liever voor de bevalling het kaartje op punt zetten en ná de bevalling de laatste gegevens aanpassen? Dit kan!

  STAPPENPLAN:
  Kies het gewenste collectie kaartje en pas deze aan. Je kan de kleuren wijzigen, de symbolen, de lettergroottes en uiteraard alle teksten. In het bestelsysteem zelf wordt gevraagd om de gewenste papiersoort, het aantal kaarten, de kleur folie of de kleur velours (laatste 2 optioneel en slechts 1 kleur per onderdeel te selecteren).

  Nadat je je kaartje zover als mogelijk hebt klaar gemaakt, kan je deze digitaal controleren middels de PDF weergave. Ga vervolgens verder om hem op te slaan of direct te bestellen.

  Indien je de kaart op slaat, ontvang je een e-mail met jouw unieke kaart. Bewaar deze e-mail goed! Door gebruik te maken van de link in de e-mail kunnen we jouw persoonlijke kaart weer terughalen. Zo hoef je nooit een account aan te maken, kan je vrijblijvend en onbeperkt digitale kaartjes maken en als gast bestellen zonder dat je ergens aan vast zit.

  TIP! Sla je kaart áltijd op. Ook als je een 1 exemplaar / een fysieke proefdruk besteld! Zo kan je na het ontvangen van de proefdruk de kaart, indien gewenst, nog wijzigen. 

 • 4. Heb je ook voordeligere opties?

  Ja! Foliedruk en Letterpress is altijd prijziger dan regulier drukwerk. Natuurlijk is daar een reden voor, het is prachtig maar erg arbeidsintensief. Maar we kunnen ons voorstellen dat je toch iets goedkopers zoekt.

  Kies dan voor bijvoorbeeld reguliere druk (print zonder foliedruk) óf digitale folieprint (als alternatief voor goud accenten). Beide opties bieden we ook aan. Ze staan niet standaard bij ieder kaartje afgebeeld maar zeker de moeite waard om na te vragen. Zo start een reguliere druk al bij €136,00 voor 100 kaartjes!

 • 5. Welk papier moet ik kiezen?

  Een papiersoort doet zeer veel voor de uitstraling van het kaartje. We kunnen wel meer dan 10 verschillende papiersoorten drukken, hierdoor is er voor iedere klant iets geschikt. Wil je liever strak en glad? Of graag dik, stevig en gebobbeld?
  Op deze pagina kan je de verschillende papiersoorten bekijken. Welke het meest voor jouw geschikt is, is geheel afhankelijk van je eigen smaak. Bij twijfel adviseren we je altijd een stalenpakketje te bestellen.

 • 6. Wat is foliedruk?

  Foliedruk zijn de glimmende letters of onderdelen in een kaart. Meestal gedrukt in metallic kleuren zoals goud, koper of zilver. Onze foliedruk drukken we op een letterpers, welke de foliestempel verwarmd tot 110 graden en zo de folie prachtig ín het papier zet. Deze vorm van ambachtelijke foliedruk is geschikt voor alle papiersoorten, we hebben geen beperkingen in de dikte van het papier of de intensiteit van het reliëf. Voor deze techniek hebben we een heel speciale hitte bestendige foliestempel nodig, eentje die door de repro wordt gemaakt op basis van jouw ontwerp. Een foliestempel is een kostbare bijdrage in het hele proces van foliedruk. De afmeting van de stempel en grootte van de folierollen zijn dus bepalend voor de prijs van het foliedrukken. Zie je graag dubbelzijdig foliedruk op de kaart (op 2 kanten) dan zal hiervoor een toeslag gelden.

  Liever een voordeligere optie? Kies dan voor folieprint. Met het digitale folieprinten wordt er een laagje op je kaart geprint, dus niet gedrukt. Hier is geen stempel voor nodig, en het is een machinaal proces wat de kosten veel lager maakt. Digitale folieprint kan álleen toegepast worden op gelamineerd karton (coated karton) en is in beperkte kleuren beschikbaar, momenteel enkel de kleur ‘goud glans’.

 • 7. Kan ik ook foliedruk op 2 kanten laten drukken

  Ja, echter is er één grote maar!
  De meeste (bijna alle) collectie kaarten zijn voorzien van eenzijdige foliedruk. Bij iedere kaart staat aangeduid welke druktechniek is gebruikt, bijvoorbeeld;
  2-zijdig in kleurendruk + 1-zijdig in letterpress foliedruk óf digitale folieprint

  Dit heeft altijd twee redenen, namelijk;
  1. Zoals bij vraag 6 reeds aangegeven wordt de foliedruk middels een stempel in het papier geperst. We kunnen dit bij papieren tot 450 grams niet tweezijdig voorzien omdat we dan tijdens het drukken, in het midden van het papier ‘elkaar tegenkomen’.

  2. Budget. Voor een kaart met 2 zijdig foliedruk, hebben we ook 2 stempels en 2x man-uren nodig. Hierdoor wordt de prijs voor alleen het foliedrukken met circa €100 verhoogd ten opzichte van de adviesprijzen die bij het kaartje staan gepubliceerd.

  Wil je toch graag op 2 zijdes foliedruk? Overleg dan altijd vooraf dat je een kaartje maakt en/of besteld. Standaard, tenzij anders aangegeven bij het kaartje, wordt de foliedruk enkelzijdig voorzien.

 • 8. Wat is letterpress?

  Letterpress is een druktechniek dat een authentieke en karakteristieke uitstraling heeft, waarbij de afdruk verhoogd of verdiept in het papier wordt geperst middels een cliché (een op maat gemaakte stempel). Bij letterpress worden alle kaarten met de hand, stuk voor stuk gedrukt op een speciale boekdrukpers, deze kaarten herken je altijd aan het reliëf.

   

   

 • 9. Welke kleur velours/linnen kan ik kiezen?

  We hebben een zeer breed aanbod van velours- en linnenkleurtjes. Er zijn ruim 30-tal beschikbare kleuren om te bedrukken. De meest voorkomende kleuren hebben we op deze pagina afgebeeld. Liever een andere kleur? Vraag dan eventjes naar de mogelijkheden.

 • 10. Mijn gewenste kaartje staat er niet tussen, en nu?

  Staat jouw gewenste kaartje niet in de collectie? Dat hoeft geen probleem te zijn, we kunnen deze ook op maat ontwerpen. Dit betekent dat alle details van een ontwerp, door ons kunnen worden gewijzigd. Kleine wijzigingen in het basisontwerp kunnen we meestal kosteloos aanbieden. Grotere wijzigingen zijn vaak ook wel mogelijk, maar kosten iets extra’s.

  Afhankelijk van de complexiteit van wat je wilt, wordt de prijs berekend. Vraag daarom altijd naar de mogelijkheden omtrent jouw persoonlijke wensen.

   

   

   

 • 11. Ontvang ik enveloppen bij mijn kaartjes?

  Nee niet standaard. Festikaart is leverancier van drukwerk. Alle gecommuniceerde prijzen van geboorte- en trouwkaarten zijn drukprijzen en daarom exclusief enveloppen. Wij kunnen de enveloppen er wél bijleveren, we bestellen deze dan speciaal voor jou – maar dit is niet verplicht. Je bent vrij om zelf enveloppen te verzorgen.

   

 • 12. Welke kleur enveloppen kan ik kiezen?

  De meeste enveloppen die geleverd worden zijn van het merk Papicolor. Deze enveloppen zijn gemaakt van gekleurd papier, deze kleuren wijken altijd af van drukkleuren. Alle enveloppen die je kan kiezen staan hier afgebeeld. Ons advies is om altijd een afwijkende kleur te bestellen als de kaart.

 • 13. Kan ik enveloppen ook vooraf ontvangen?

  Ja, we kunnen de enveloppen op voorhand versturen. Je kan deze los bestellen in een aparte order of samenvoegen met de kaartjes en deze bestelling voltooien met de optie ‘Bezorgen in 2 pakketten (enveloppen vooraf)’.

 • 14. Wat kost een kaartje?

  Over prijzen zijn we erg transparant, alle prijzen vind je dan ook terug op onze website, bij ieder kaartje afzonderlijk én in onze prijzencalculator.

  Kom je er niet uit of heb je andere ideeën?
  Stuur dan een mailtje naar info@festikaart.nl

 • 15. Wat zijn de levertijden?

  Is de bestelling geplaatst, of de geboorte gemeld op werkdagen vóór 10.00 uur, dan worden orders op werkdagen dezelfde middag nog in productie genomen*.
  Zaterdag, zondag en feestdagen tellen niet mee als werkdag en kunnen bestellingen niet worden afgehaald.

  Print drukwerk 2-3 werkdagen productietijd
  Letterpress & Foliedruk 5 werkdagen productietijd
  Velours & Linnen 7 werkdagen productietijd**
  Kleur op snede heeft altijd 1 werkdag extra nodig boven bovengenoemde productietijden.

  Hoewel de titel anders doet vermoeden, spreken wij altijd van productietijden, de benodigde tijd om jouw kaartjes te kunnen produceren alvorens het verzonden wordt. Wanneer de levering plaatsvindt hangt af van het postorderbedrijf, hiervoor ontvang je altijd de Track&Trace code van het pakket.

  De langere productietijden zijn geen onwil maar inherent aan het luxere drukwerk en het feit dat alle kaartjes met de hand, kaart voor kaart gedrukt worden. Met name bij de vele kaartjes en labels zijn één of meerdere drukstempels of stansen nodig welke we bij de repro bestellen. Deze moeten worden gemaakt na het doorgeven van de geboorte, hier gaan circa 2-3 werkdagen overheen alvorens er mee gedrukt kan worden.

  *Let op, je bent als klant zelf verantwoordelijk voor het tijdig betalen van de factuur. Het drukwerk wordt in productie genomen na betaling van de volledige factuur.
  Festikaart is niet aansprakelijk voor vertraging in het druk- of verzendproces door het uitblijven van betaling.

  **De productietijd van velours- en linnenkaarten en Colorplan papier zijn alleen geldig indien papier gereserveerd is. Alle kleuren velours, linnen en Colorplan papier dienen minimaal 4 week op voorhand gereserveerd te worden om zeker te zijn dat jouw gewenste soort ruim voorradig is! Na reservering en (aan)betaling bij Festikaart wordt het papier besteld bij onze fabrikant, welke dit voor jou op maat maakt in de gewenste kleur.

 • 16. Wat zijn de verzendkosten?

  Het tarief van één brievenbuspost zonder track&trace binnen Nederland kost €2,94
  Het tarief van één brievenbuspakket met track&trace binnen Nederland kost €4,10
  Het tarief van één pakket met track&trace binnen Nederland kost €7,25
  Het tarief van één pakket met track&trace naar België kost €13,00

  Deze tarieven zijn vastgesteld door Koninklijke PostNL B.V.

  Pakketten boven de €65,- worden gratis verzonden binnen Nederland.

  Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen of leverfouten bij het postorderbedrijf conform AG.

 • 17. Hoe kan ik betalen?

  Je kan veilig betalen rechtstreeks via de website. Je kan vooraf betalen middels IDeal, Bankcontant, Handmatige overboeking of  via een uitgestelde betaling bij Klarna (NL).

 • 18. Kan ik mijn kaarten ook zonder logo drukken?

  Ja, dit kan. Standaard staat er een zeer klein en bescheiden logo (géén URL) op de designs van Festikaart. Dit wordt altijd mee gedrukt omdat alle ontwerpen die door ons worden opgemaakt copyright bevatten. Wil je graag je kaarten zonder logo laten drukken, dit is mogelijk. Tegen een meerprijs van €35,-  heeft een klant enkel gedeeltelijk recht op productie zonder logo van de door Festikaart geleverde designs. Let op, alle ontwerpen blijven eigendom van Festikaart, reproductie is vooralsnog niet toegestaan.
  [Klik hier om je kaarten zonder logo af te drukken]

Wat kost een kaartje?

Berekenen!