• Vragen of hulp nodig?
  • Stuur Whats-App bericht: +31 6 517 25 973
  • Of mail naar: team@festikaart.nl

 

Alle druktechnieken bij FestikaartEen bijzondere druktechniek voor je geboortekaartje? We snappen natuurlijk wat je bedoeld! Maar wat precies? Er is zo onwijs veel te koop online en dat maakt het ook ontzettend lastig om te bepalen wat je wilt. En wat zijn nou die verschillen tussen al die soorten foliedruk? Want - ook drukwerk is een vak met eigen jargon. Wij leggen onze manieren van drukken heel graag uit zodat het je op opweg helpt naar de juiste keuzes. Zeker weten dat we een geboortekaartje kunnen leveren, precies zoals jij dat wenst. 


PRINT


Print, digitale print, ook wel full colour druk genoemd. De meest voordelige in zijn soort. Dit is een relatief simpele druktechniek die met een speciale hoogwaardige kleuren printer, direct jouw ontwerp op een vlakke ondergrond zet. Met 4 primaire inkt kleuren kunnen we diverse tinten creëren. Let wel; witte inkt & neon zijn geen digitale drukkleuren. Witte onderdelen in je ontwerp worden uitgespaard en ogen wit doordat (in de meeste gevallen) het papier wit van kleur is. Met print ligt je ontwerp plat op het papier, niet verhoogd of verdiept. Digitale print kan gedrukt worden op papieren tot 350 grams. Wens je kaartjes boven de 350 grams, die wel met deze techniek worden gedrukt, dan worden deze verlijmd tot een dikkere kaart wat altijd een extra handeling met zich meebrengt.

Ga naar kaartjes met print >

 


Neon


De duurdere tegenhanger van digitale print, is offset drukken met Neon inkten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een grote aluminium mal waarop de inkt wordt aan gebracht. Het ontwerp wordt eerst op een rubberdoek gedrukt, om het vervolgens op papier over te brengen. Bij deze manier van drukken, drukken we de kleuren allemaal apart per drukgang. Voor iedere kleur in je ontwerp is een nieuwe drukgang nodig, en dus een nieuwe aluminium plaat. Vanwege de vele handelingen en materialen is het niet aan te raden om een kaartje met meer dan 2 kleuren te drukken, deze wordt vaak te prijzig. Deze druktechniek gebruiken we alleen bij heel de wens voor speciale kleuren inkt, zoals de felle kleuren zoals neon inkten of goudinkten. 


TRADITIONELE FOLIEDRUK


Foliedruk is een extra luxe afwerking van glimmende delen op je kaart, deze persen we op traditionele wijze met een drukstempel lichtjes in het papier (de ambachtelijke letterpress techniek).

Onze foliedruk ligt iets verdiept en wordt per zijde van een kaart gedrukt. 
Enkelzijdig betekent 1 zijde, meestal de voorzijde. Dubbelzijdig betekent 2 zijdes. De voorzijde en de binnenzijde rechts bij een gevouwen kaart, óf de voor- en achterzijde van een enkele kaart.

Deze vorm van foliedruk is geschikt voor alle papiersoorten, wij hebben geen beperkingen in de dikte of de intensiteit van het reliëf van het papier. Ook zwaar gebobbelde papiersoorten kunnen worden voorzien van folie. Voor deze techniek hebben we een hitte bestendige -van magnesium- drukstempel nodig, eentje die wordt speciaal gemaakt voor jouw op basis van je ontwerp.

Ga naar kaartjes met folie >


LETTERPRESS


Letterpress is een druktechniek dat een authentieke en vintage uitstraling geeft, waarbij de afdruk mét inkt verdiept in het papier wordt geperst middels een polymeer cliché (een op maat gemaakte drukstempel). Letterpress is een ambachtelijke druktechniek waarbij elke stap van het proces handmatig wordt uitgevoerd, de kaarten worden stuk voor stuk met de hand op een speciale boekdrukpers gelegd. Hierdoor is het mogelijk dat er afwijkingen zijn ten opzichte van het digitale ontwerp. Al het drukwerk wordt met veel zorg en liefde gemaakt. Door de handmatige boekdruk techniek kan de kleur door de oplage heen iets verlopen en ontstaat er tintverschil tussen kaarten. Wij doen ons best om de gewenste kleur altijd zo dicht mogelijk te benaderen.

Letterpress wordt altijd per drukgang gedrukt. Voor iedere kleur is een nieuwe drukstempel en nieuwe drukgang nodig. Bij 2 kleuren voor, of 1 kleur voor- en 1 kleur achterop, hebben we altijd  2 drukstempels nodig. En worden alle kaarten 2 keer separaat van elkaar, handmatig in de boekdruk pers gelegd. 

Ga naar kaartjes met letterpress >


RELIËFDRUK VERDIEPT
BLINDDRUK


Blinddrukken (reliëfdruk verdiept) is het aanbrengen van diepteverschil. Het zijn voelbare letters of illustraties in de kaart, deze worden zichtbaar door schaduwen en diepteverschil. Een blinddruk komt tot stand door middel van een van jouw ontwerp gemaakte stempel (ook wel cliché). Vanaf de voorzijde duwt de stempel delen kleurloos -dus zonder inkt of folie*- in het papier. Aan de achterzijde zijn deze delen niet zichtbaar.

Voor deze druktechniek adviseren we een dikkere papiersoort (400 grams of meer) om mooi diep te kunnen persen. Bij lichtere papiersoorten (300grams) kan de indruk niet diep gedrukt worden waardoor het een teleurstellend resultaat kan geven. Je zal op de achterzijde lichte indruk terugzien. 

*Wij drukken géén print kleur over het reliëf heen, hiervoor kan je terecht bij de druktechniek letterpress.

Ga naar kaartjes met blinddruk >

 


RELIËFDRUK VERHOOGD
PREGEN


Pregen (reliëfdruk verhoogd) is het aanbrengen van hoogteverschil in papier. Een preeg komt tot stand door middel van een van jouw ontwerp gemaakte stempel en een contravorm, we noemen dit simpeler gezegd ook een mannetje-vrouwtje stempel. Hiertussen wordt het papier bevestigd en met de stempel (mannetje) duwt deze delen in het malletje (vrouwtje). De letters liggen hierbij kleurloos -dus zonder inkt of folie*- op je kaart. Je krijgt dan een 'Braille' effect. 

Letters van een reliëfdruk verhoogd zijn aan de andere altijd zichtbaar. Hou hierbij rekening in je ontwerp. Tenzij je kiest voor een papiersoort dat is 'verlijmd naar' een dikkere kaart, dan is het mogelijk achterop ook teksten en afbeeldingen te plaatsen. 

*Wij drukken géén print kleur over het reliëf heen, hiervoor kan je terecht bij de druktechniek letterpress.

Ga naar kaartjes met preeg >